[2] Kebaikan dan Keburukan MLM..

5 Komen
Selamat petang semua..

Tempat korang hujan tak??Kat bangi ni hujan lah tapi takdelah lebat..biasa-biasa je..hehe...Hujan macam ni best kot kalu kita berfikir sekejab..Kalu korg nak tahu, hari ni saya banyak lupa perkara yang perlu ingat..Nak kata tua, muda lagi..Tapi tikah kata "ko lupa sebab ko banyak fikir.."..Yela, tikah..Thanks to Tikah sbb sudi temankan hari-hari yang membosankan di UKM..Bercakap pasal fikir..Petang ni saya terfikir nak tahu sesuatu walaupun dah tahu..Ilmu yang ckit kalu ditambah takdela masalahnya cik dyana oii..Ni ha!!Pasal MLM..Entah kenapa ttiba rasa nak taw ckit pasal benda ni..Tertarik pulakkan..haha


Apa itu MLM erk?
Bila saya search kat internat gne google, katanya MLM ni Multi Level Marketing..Yang menggunakan sistem piramid..Tapi saya takdelah taw sangat maksud dan cmne sistem sebenar..Apa yang saya pernah tahu, kita kena jual produk dan dalam masa yang sama kita tarik org masuk under kita..Saya nak cerita kat sini pun tak pandai tapi saya faham lah jugak pasal benda ni..


Kebaikan MLM yang saya tahu?
Dari sudut positif, MLM ni boleh buat kita kaya..dapat duit lebih bagi pelajar dan side income bagi pekerja diluar sana...Sapa nak kaya cepat sila lah masuk..*mood promote jab*...ada yang kata kalu nak jadi jutawan pun boleh dengan sistem ni..haishh..

Keburukan MLM yang saya nampak?
Kehilangan org sekeliling kita, iaitu keluarga, kawan, dan yang ada gf/bf pun boleh putus.
Melalaikan kita sbb kita terlalu asyik mencari org sampai lupa banyak benda tapi bagi yang tak lalai tu, tahniah!!Keluar malam selalu, yang ni agak bad la..*kata sopannya*..Bukannya saya kata ni mcm saya tak pernah kluar malam tapi kalu org join ni biasanya everynite dorg akan keluar pergi talk la, pergi cari client la..Tak manis la utk perempuan..Ketinggalan dalam pelajaran, yang ni utk org yang belajar..yela, dah kuar malam...Balik pun tengah malam..oppsss silap, awal pagi..*kata sopan lagi*..Bila masa nak study.?Balik penat, tdo..Memang akan ketinggalan..Assignment pun entah kemana..So kpd student yang join MLM tapi dapat 4Flat, tahniah!!Emosi terganggu..Bila rehat tak cukup, tdo terganggu..Saya yakinlah emosi kita terganggu..Duit yang kita dapat tu agak diragui la..Bagi pndangan saya, kadang-kadang kot korg gne helah utk bawak orang ke tempat talk korg tu kan..Jadi, ada yang terpaksa jgk pergi sana, dan ada yang kena kuar duit sbb bosan kena brainwash.. Saya rasa macam hidup kita takkan bebas lepas join benda ni..


Ini lah kebaikan dan keburukan yang saya nampak tentang MLM setelah saya baca dari beberapa blog..Saya nasihatkan apabila kita nak masuk sesuatu bidang terutamanya perniagaan, kita seharusnya memastikan kita tahu betul-betul tentang bnda tu, kebaikan dan keburukan..Dan cuba fikir masak-masak sebelum buat keputusan..Tanya pendapat org yang lebih pengalaman..Tak salah kita bertanya..Jangan kita menyesal dikemudian hari sudah..Sesiapa yang join MLM ni, pastikan anda tidak menyenaraikan keburukan MLM dalam diri anda...

" wang boleh dicari tapi kasih sayang jangan diketepi "
 

p/s:ini hanya perkongsian