[27] Hati-hati Dengan Hacker..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
"Pengumuman: Hari ini 18/07/2011, FB dilanda masalah lagi. Hackers telah menggunakan ahli-ahli akaun FB termasuk juga akaun novelis-novelis. Jadi hati-hati menjawab Chat walau daripada sesiapapun. Dia akan memulakan chat dengan perkataan 'How are you' dan apabila kita membalasnya dia akan keluar perkataan 'Wanna laugh'..jgn klik LINK yg diberi kpd anda.
p/s:LEBIH BAIK OFFLINE CHATBOX FB ANDA..TQ"
Mesej ni saya copy paste dari salah satu page kat facebook..Mula-mula just pandang camtu je..Orang kata pandang sebelah mata je.. Padahal mesej ni pentingla bagi menjamin privasi tidak dicerobohi..Maklumlah kat home facebook bukan hirau sangat..Sekarang lebih guna twitter.. *belagak betul..hehe*..

Kemudiannya saya terbaca di blog  Cik Ecah ..Then saya bukak balik facebook sebab terasa macam dapat satu chat semalam seperti yang Cik Ecah letak kat post beliau .. Bila check, ha memang adapun..

ni buktinya..betul ke hampir nak kena hack??emmm...

Saya tak reply pun chat yang dihantar semalam.. Alhmdulillah, selamat dari kena hack..Saya ni pulak jenis tak balas chat kalau orangnya saya tak kenal, boleh jadi orang yang tegur kat chat tu kena remove friends..Sorryla ye sesiapa yang pernah jadi mangsa remove friends tu..Bukan apa, dulu pakat accept je friend request sampai yang tak kenal pun accept jugak..So sekarang, hati-hati semua..Jangan biarkan orang hack facebook anda..Ambil langkah-langkah selamat yer.. Jangan lupa share tips langkah-langkah elak kena hack kat ruangan komen ye..:)

"You can't change what people think of you so remember to always be yourself."



 

No comments:

Post a Comment