[74] Salah diri bukan orang lain..

2 Komen
Assalamualaikum WBT dan Salam sejahtera.

Teringat apa yang Prof Muhaya kata kalau kita tak suka sesuatu pekerjaan itu kita boleh buat 2 perkara iaitu
(1) Tukar mood kita utk suka pekerjaan tu
(2) Berhenti dari pekerjaan tu. 
Conclusionnya, semua bergantung pada kita bukan sebab orang lain mahupun perkara lain.

Meh pakat disiplin belaka! Jangan lupa doakan org kampung kite dipermudahkan urusan membersih banjir tu!


GOODLUCK TO ALL PEOPLE WHO HAVING FINAL EXAM! Teruskan perjuangan dalam hidup! Jangan lupa apa yang sepatutnya kita dahulukan. Semoga Allah permudahkan segala urusan kita. Ameen. :)




[73] Bersyukur!

1 Komen

Ayah : Terima kasih
Ibu : Terima kasih
Adik-adik : Terima kasih
Cikgu : Terima kasih
Pensyarah : Terima kasih
Sahabat : Terima kasih

Orang sekeliling saya : Terima kasih

Alhamdulillah... Terima kasih ALLAH.



[72] Ia datang disaat kita tak sedar. Hebatnya Allah.

1 Komen
Assalamualaikum WBT. Salam Sejahtera.

Hari ini merupakan genapnya saya 22 tahun. Bermula lah segalanya disini mematangkan lagi pemikiran dan tindak tanduk. Saat 22 tahun ni, macam-macam yang datang dalam pemikiran. Rasanya bukan mudah bergelar seorang dewasa yang banyak komitmen disekeliling. Rasa tidak mampu nak memikulnya sendiri tetapi saya harus mengambil risiko ini kerana inilah salah satu perkara yang harus ditempuhi di dunia ALLAH.

Saya bukan jenis sambut hari jadi. Setiap kali tiba masanya, saya akan berfikir apakah perancangan seterusnya untuk masa depan. Mungkin pemikiran anak sulung ni berbeza berbanding adik-adik yang sentiasa minta untuk diraikan ulangtahunnya. 

Hari ini dan saat ini, saya terfikir banyaknya dosa saya sehingga kini. tetapi sikitnya pahala saya. Tidak cukup amalan selama ni untuk dibawa ke hari esok dan seterusnya.

Terima kasih atas segala ucapan dan doa. Hanya ALLAH mampu membalas semuanya.



[71] Jumpa Tun M untuk kali KEDUA!! Yehaa.!!

1 Komen
Assalamualaikum wbt dan salam ASPIRASI.

Pada 6 September lepas, saya telah ke Universiti Malaya untuk mendengar syarahan daripada bekas Perdana Menteri Malaysia yang ke-4. Tajuk syarahan perdana beliau ialah Generasi Muda : Pencetus Atau Pemusnah Wawasan 2020. Tajuk syarahan ni amat menarik.


Antara yang sempat dicatat dan ingat :


"Masa depan kita mungkin akan rosak atas kelakuan kita sendiri..."

"Menguasai ilmu untuk mengaut ilmu sebanyak mungkin..."

"Menghargai nikmat yang banyak di negara kita.."

Kritikan mesti diterima dan ia bukan arahan..."

dan ada lagi catatan lain..


Setiap yang diperkatakan beliau mempunyai makna tersirat yang kita perlu fahami sendiri. Saya percaya itu dan saya sentiasa memikirkan setiap apa yang dia ucapkan.


Ia hanya lah sesi soal jawab.. Soalan dituju oleh mahasiswa daripada beberapa buah IPT yang dijemput. Alhamdulillah program berjalan dengan lancar selama 1 jam.

Sungguh terpegun dengar Tun M bagi syarahan sambil tengok dia tersenyum. So sweet. Kesannya saya tak mampu mencatat syarahan beliau.. Perkara sama terjadi masa 1st attend program bersama beliau di Kuala Lumpur pada awal 2011 lalu. 

p/s :Apa-apapun.. Saya suka tengok Tun M tersenyum.. Motip.!!

"Baik buruk orang Melayu bergantung kepada orang Melayu. Kalau mereka hapus itu pilihan mereka."


[70] Yg baik itu adalah dari ucapan yang baik.

1 Komen
Jgn disebut perkataan seperti "kejam", "kejatuhan", "jahil" dan sebagainya. "Kullu kalam addu’a.". Setiap perkataan merupakan satu doa yang mungkin akan termakbul disebabkan terlalu ramai yang mengucapkannya. Semoga agama islam, negara islam dan orang islam sentiasa dilindungi olehNya. Ucaplah yang baik-baik. ;)

 
gambar dari blog Encik Ahli Fikir.

Rasulullah pernah bersabda: "Yang dikatakan muslim itu adalah manusia selamat dari bahaya lidah dan tangannya".

wallahualam.



[69] Tak paham.

1 Komen
Saya semakin tak faham dengan orang disekeliling. saya tahu ramai yang terasa dengan status Fb saya.
Lantakla. orang nak menilai. Terasa bermakna?? Em.. fikirlah sendiri. Org yang menilai dari penulisan sahaja tak semestinya akan mengenali orang tu sedalamnya.

Orang takkan berhenti berkata selagi dia ingin menutup kesilapan yang dilakukan. Dan saya tak pernah melabelkan saya hebat dimata orang. apabila saya berkata, ia terbukti terjadi. Kalaulah akibatnya tak terpias kepada saya. saya tak kisah. Tapi apabila ia menganggu keadaan diri saya *mungkin disini orang kata pentingkan diri*, saya memang akan naik hangin. saya tahu, orang yang mengalami je akan merasainya.
Percayalah, satu hari nanti anda akan turut sama faham. masa tu, orang sekeliling mampu lihat.

Saya tak menunding jari pada seorang tapi sekumpulan. saya faham saya salah. perbuatan saya salah. sebab salah naik status kan. sebab status saya menampakkan tuju pada seseorang.. membuka aib orang.. tapi takde plak mention nama. maaf lah ada yang terasa, tapi kalau terasa harap berubahla.. jangan tunggu kena ketuk baru nak bergerak. bukan satu kes je kena ketuk mcm ni, dah banyak. siap nak muntah2 dah. Jika pandangan kita disalah erti, apa boleh buat. Keadaan yang tak perlu ambil masa yang lama dah menunjukkan. Semoga dunia takkan terbalik sebab ramai sangat manusia yang suka putar belit.

Ya Allah ampunkan dosaku. semoga semuanya adalah yang terbaik. amin ya rabbi alamin.


[68] No name. No Feeling.

2 Komen
Assalamualaikum wbt.

Saya dah lama tak update apa-apa kat sini. Hari ini, saya rasa nak update sebab saya mengalami macam-macam situasi. huhu. Diharapkan mendapat kekuatan untuk hadapi ini semua.

Rindu. Rindu rumah sangat. Isi rumah lagi rindu.

Marah. Semua pegawai yang penting takde dalam UKM.

Gembira. Dapat belajar banyak benda baru.

Tak Sabar. Esok nak gi langkawi. Tapi jadi ke tak? Lusa kawan tunang. Congrate dari jauh je. Kalau Langkawi cancel, majlis sis akan saya tuju.

Stress. Bila orang yang tak dijemput tetiba datang. Jahat plak rasa. Tapi lagi stress bila ada orang tengah yang masuk campur. Harap dah settle. Ibu kata jangan layan. Tapi stress la.

Berdebar-debar. Hehe. Pintu bilik rosak, berdebar kalu balik nanti, pintu tu tak dapat buka.

The variety of feeling. Mampu jadi adunan kek.


Btw, nak main ice skatting lagi. ada yang nak ajak tak? hihi.

Wasalam. <3



[67] Salahkan diri sendiri lagi baik.

1 Komen
Menyalahkan orang lain atas apa yang berlaku tu adalah SALAH!! dan salahkan diri sendiri sebab tak boleh buat pape lagi BAIK.!!

Ya Allah. sesungguhnya aku sangat lemah. aku tak mampu mengubah apa yang dah dirancang oleh umat-umatMu yang lain.

Blog ni bukan lah tempat nak meluahkan kekecewaan mahupun perasaan. Sesungguhnya terlalu banyak perkara yang menyebabkan diri ini merasakan ia TIDAK HARUS, TIDAK PATUT dan sebagainya.

Mungkin ini sejarah lama akan berulang. Mungkin sebab sesuatu dlm dunia ni pasti akan rotate seperti roda.

Ya Allah. Semoga segalanya tidak berlaku seperti yang aku rasakan. Amin..

Maafkan saya, semua tu bukan kawalan saya. saya hanya mampu berdoa. saya tahu ramai yang akan kecewa. InshAllah semoga semuanya baik-baik sahaja.


[66] Result SPM..

0 Komen
Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Hari ni merupakan hari bersejarah untuk semua SPM 2011 candidates. Adik saya juga salah seorang daripadanya. Dalam sejarah family belum ada lagi yang dapat straight A's dalam SPM. UPSR dan PMR tu adalah dalam sejarah keluarga iaitu my sisters.

Pukul 10 lebih pagi tadi, saya call ibu tanya pasal adik. then ibu kata adik dah sampai penang. Dia taknak ibu temankan dia pergi ambil result. Dia naik bas dari trg sorg diri semata-mata nak ambil result. The same thing happen when she want got her UPSR result. Tapi ibu just kata dia call nangis sebab kawan dia dapat BI B.. Ibu ingatkan dia yang dapat camtu. Pastu ibu bagilah nasihat kat dia suruh bersabar, jangan fikir bukan2.

Pukul 11 lebih pulak, saya try call adik. haha. sis, kakak dengar suara awak lain. tapi tak mahu ganggu emosi dia. haha. dia cakap dengan saya dalam keadaan sebak. Then saya kata kat dia, tak kisah dapat berapa pun. Jangan risau, ayah tak marah.

Pukul 12 lebih saya call balik, then dia gitau kakak, era takdapat straight A's.. Saya katalah takpe, then dapat berapa?.. Dia kata dapat 8A 1B+.. Lepas ni tak boleh jadi engineer la. Fizik tak pandai. Ayah marah sebab dapat B fizik kenapa tak dapat A.

Conclusionnya.. kalu Allah kata itu lah result kita, itulah yang kita dapat. Dulu saya pun dapat result tak sehebat adik-adik. Just dapat 4A 7B. Ayah pun tanya kenapa yang B tak dapat A. Haha. Ini lah hasil daripada usaha. Memang saya malas nak belajar, itulah result tak ok.


 

Walauapapun yang anda dapat, itulah yang terbaik sebenarnya!!

p/s: semoga hati ni tenang walaupun rasa tak tenang, walaupun rasa serabut, walaupun rasa tersentap. Allah ada dengan kita sentiasa.




[65] Yang dekat harap tak jauh.

0 Komen
Jangan nak suram-suram sangat. Bila busy memang cmni la jadinya. Tak boleh bersama dengan orang yang sentiasa bersama. Bila pusing-pusing sana sini, walaupun kenal takdapat nak berbual panjang. Orang kata memang tak best. Tapi banyak benda jugak boleh belajar. Banyak benda baru yang ditimba. Pastu bila orang yang rapat dengan kita tu, kita rasa dah jauh dengan dia. Mulalah nak touching la, frustla and whateverla.

Next topik, bila buat program ala-ala sejarah dan perlembagaan ni memang lah tak susah. *ok, sebenarnya payah tapi tak nak pandang sebagai masalah.* Nak tarik orang bersuara memang payah. walaupun kenyataannya kita berani bercakap di belakang. Yang dibenarkan payah pulak nak join, yang tak dibenarkan tu berani kan main. ok.. tak sabar nak tengok mereka semua nant.

Saya nak bagitahu kat orang-orang yang saya sayangi. Saya mintak maaf.. Saya rasa macam jauh dengan anda semua sekarang ni walaupun everyday jumpa orang baru tetapi anda semua tetap dihati. chewah. Apapun, nanti kita pergi redang bercuti ramai-ramai. Maaf juga if ada salah silap.

maaf Kata Kata Mutiara Minta Maaf
sorry for everything. rasa banyak sangat buat silap dengan orang.


[64] Alhamdulillah..

2 Komen
Assalamualaikum wbt & Salam sejahtera.

Alhamdulillah, Allah swt masih bagi kita semua bernyawa hari ni dan inshAllah untuk hari-hari seterusnya.. Alhamdulillah sebab Allah ketemukan saya dengan beberapa orang yang boleh memotivasikan saya. Macam tak sangka, mereka datang tanpa saya mintak dan tanpa saya cari.. Alhamdulillah..


Semoga dengan adanya ukhwah yang tercipta itu, saya harap saya akan lebih dekat denganNya. Lebih strong dari sebelum ni.. Diharapkan juga, Allah mempermudahkan jalan.. 


Syukur.. Alhamdulillah..

Semakin banyakku bersyukur, semakin banyakku menerima. InshAllah..


[63] Just smile and make du'a

0 Komen
Assalamualaikum wbt & Salam sejahtera..


Everyday, kita memang akan terima yang happy yang baik dan tak lupa musibah iaitu yang tak berapa baik.. Begitu jugak saya. sometime i feel so down until i scared to face the next day. i just can smile and make du'a everytime to make sure every second i will go through is the best thing for me even it is really bad to others. Itulah ayat yang saya terkeluar apabila saya muhasabah diri sebentar tadi. Saya tak tahu kenapa kadang-kadang i can't go through problems come to me. Rasa sangat lemah. Yesterday, terima khabar lain, hari khabar lain, esok and next next day, maybe same thing.. Ya Allah, lemahnya hambaMu ini. But i need go through jugak sebab masih bernyawa di dunia ni. Ya Allah.. 

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: 
"Orang mukmin sama ada lelaki ataupun perempuan akan sentiasa diuji oleh Allah s.w.t, sama ada dirinya, anaknya ataupun hartanya sehinggalah dia menghadap Allah s.w.t tanpa dia membawa dosa sedikitpun." (Hadis riwayat Imam Tirmizi).
 

Ya Allah, aku perlukan kekuatan atas apa yang berlaku padaku. Mungkin kah ini ujian untuk menghapus dosa-dosaku.? Aku mohon Engkau lapangkan dadaku, kuatkan fikiranku, bersihkan rohaniku dan berikan kekuatanMu kpdku.. Rabbana atina fiddunya hasanah wa fil akhiroti hasanah waqina 'adzabannar.. Sallallahu alayhi wa sallam.. Al-hamdu lillahi Rabb'l-'Alamin..

Amin Ya Rabbi Alamin..


[62] Jgn ikutkan perasaan..

2 Komen
Assalamualaikum & Salam sejahtera..

Sebelum saya tidur dengan nyenyak saya cuma nak share sesuatu..

Yang kita nampak baik itu tak semestinya baik untuk kita, yang kita rasa menyeksakan tu la mungkin yang terbaik.. Jangan kerana seronok dan ikutkan perasaan sehingga kita sanggup mengadaikan agama, maruah, bangsa, negara dan keluarga kita.


Kita juga tak de hak memaksa seseorang untuk menjadi pasangan kita, kerana dia belum pasti akan menjadi hak kita.

Positif dalam kehidupan harus diamalkan.. Bekerja bukan untuk duit tapi untuk mendapat keredhaanNya..

"Apabila orang puji kita, kita tak perlu bangga kerana ia adalah hak Allah. Jadi kita seharusnya kembalikan hakNya dengan mengucapkan Alhamdulillah.." - En Imran Koyube

Usah terlalu menyanjung kelebihanku, bimbang kau tak mampu menanggung kekuranganku.Usah terlalu berbangga akan keupayaanku, bimbang kau akan kecewa dengan kelemahanku.Usah terlalu memuji segala kebaikanku, bimbang kau akan teruji dengan kejahatanku.Usah terlalu berharap akan diriku, bimbang nanti yang kau harap tidak seperti yang kau mahu. 

p/s: thanks to Fatin Khalilah sebab temankan saya untuk beberapa hari. thanks to kak izni, kak zaty n suraya jugak. Sekarang, saya sedang bekerja untuk program Konvensyen Bidadari Dunia. 



[61] Pada DIA ku mengadu..

0 Komen


Bismilahirahmannirahim..

Ya Allah, sekiranya itu yang kau tulis buatku. aku memohon padaMu, KAU berikanku kekuatan menghadapinya.. Permudahkan perjalananku.. Rabbana atina fiddunya hasanah wa fil akhiroti hasanah waqina 'adzabannar.. Sallallahu alayhi wa sallam.. Al-hamdu lillahi Rabb'l-'Alamin..

Amin Ya Rabbi Alamin..






[60] Ciri-ciri Wanita Cantik

2 Komen
Assalamualaikum wbt wanita-wanita yang cantik..

Marilah kita sama-sama dengar ciri-ciri wanita cantik. Semoga kita sentiasa cantik.









Selamat Menonton.. Dan jadilah wanita yang cantik..


[59] Dia Menghina Kamu.

0 Komen
Assalamualaiku wbt.

Lelaki yang menyentuh kamu sebelum mengahwini kamu BUKAN menyayangi kamu tapi sebenarnya lelaki itu sedang MENGHINA kamu. Dan cari la lelaki yang mampu menunaikan solat 5 waktu tanpa meninggalkan salah satu pun.. kerana jika ia tak mampu mengalas tanggungjawabnya kpd Allah macamana dia nak bertanggungjawab kpd kita.



Wallahu a'lam..


[58] Tabah kerana kau tak keseorangan.

0 Komen
Assalamualaikum wbt..


Kita takpernah keseorangan kan.?


[57] Best Friend Fillah Jannah..

0 Komen
Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

"Dan perumpamaan teman yang baik, ibarat seorang penjual minyak wangi. Kalaupun dia tidak memberikan minyak wanginya, setidaknya kita mendapatkan aromanya yang semerbak. Sementara perumpamaan teman yang jahat, tak ubahnya seperti tukang besi. Kalaupun kita tidak terkena asap hitamnya, setidaknya kita akan mencium bau busuk dari tungkunya."
Diriwayatkan oleh Abu Dawud dalam kitab Al-Adab (4191).

Saya dah jatuh cinta pada ayat diatas. Jatuh cinta kerana merasakan indahnya persahabatan..

Sahabat yang bernama sahabat..
Maaf sekiranya hati sahabat pernah terguris kerana perbuatan diri ini..
Tapi ketahuila, tiada sahabat yang sanggup melihat sahabatnya tersalah buat pilihan..
Melihat sahabat jatuh, menangis, sedih..
Itu cukup sakit walaupun kita berjauhan..
Sungguh sakit bila diri ini takmampu berbuat apa-apa.


Sahabat..
Sekiranya hati pernah terguris dengan teguran..
Abaikan teguran itu..
Pilihlah jalan yang kamu rasa baik untuk dirimu..
Diri ini takkan pernah akan menahan kehendak dirimu..
Tapi diri ini akan sentiasa mendoakan kejayaan dan kebahagianmu..
Dan jangan pernah kamu lupa untuk mencari keredhaan dan keberkatanNya..
Mungkin hubungan kita tak seperti dulu di dunia..
Tapi saya tetap berdoa agar kita berjumpa di JANNAH.
Berpimpin tangan memasuki pintu SYURGA..
InshaAllah..

p/s:saya sayang kamu sahabat..



[56] Rawat penat hati.

0 Komen
Siapa nak bagi baju kat "homeless"??

Angkat tangan, kaki, jari...

Ini merupakan satu fenomena bila buat lawak. Yes lawak sangat.

Apa perasaan bila kita nak buat sesuatu then benda tu tak dapat diteruskan seperti niat yang asal setelah kita work out semampu kita? Ada yang boleh share jawapan kat komen..? Sila kan.. Saya berharap sangat, mungkin komen anda boleh membantu saya rawat hati ni.

Emm.. Memanglah tak baik berperasaan macam ni.. Tak elok untuk diri sendiri termasuk hubungan sesama manusia. Sesiapa yang merasanya pasti faham kan. Bertanya semula pada para pederma yang baik hati untuk tanyakan niat mereka berkenaan barang-barang yang mereka derma dan bla bla bla bla. Itu memang tak berat pun bagi saya. Pergi ambil barang-barang mengunakan kudrat 2 kaki, 2 tangan dan tubuh badan kurniaan Allah pun tak berat pun walaupun terpaksa ulang alik guna bas zon 11 *kaki*.

Kerana..

Semuanya satu sahaja, nak capai satu matlamat...

Tapi semuanya hancur hancur hancur..

When u see all things u collect for several days, it is disappeared... A big box.

So..

I don't know how my feeling now..

Ya Allah, jauhkan aku dari perasaan sebegini. Aku tak kehendaki perasaan ini muncul kerana ini akan menambahkan titik hitam.. Pada Mu aku memohon pertolongan kerana aku tak mampu menolong diri aku sendiri. Amin ya rabbi alamin..

I hope i can be strong.

p/s: kalu kita dah niatkan brg tu utk anak yatim, homeless atau sesiapa sahaja. kita kena pastikan sebaik2nya kerana niat tu sangat penting.. walaupun nampak mudah.

p/s: sesiapa yang nak bagi pakaian terpakai kpd homeless semester depan, blhla bg kt saya.


[55] Kau tabah di hatiku..

0 Komen
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Tak tahula saya nak mula kan post ni macamana, post ni ditaip dengan pelbagai perasaan.. Ada kagum, ada sedih, ada gembira, ada bersyukur.. Tapi biarlah DIA Yang Maha Mengetahui semua itu.. Setiap manusia ada kisah tersendiri tak kira jantina, agama, bangsa dan negara begitu juga tak kira umur. Hari ni saya lebih tertarik nak bercerita kisah wanita yang bagi saya mereka sangat tabah. Mungkin bagi sesetengah orang tak bersetuju dengan saya tapi saya faham sebab masing-masing ada pandangan tersendiri, anda bolehlah berkongsi pandangan anda di ruangan komen.


Antara kisah-kisah yang saya rasa mereka cukup tabah menghadapinya;

1. Seorang wanita yang terpaksa mengadaikan perasaan untuk berumah tangga kerana menghadapi penyakit kronik. Mustahil sangat seorang wanita tak menginginkan sebuah keluarga dan anak-anak yang comel serta suami sebagai tempat mengadu, bermanja dll. *tak boleh ckp lebih2 kata ustaz, awak tak kawen lagi.* Bagi saya, dia sangat tabah, menahan sakit yang bertahun-tahun tanpa merungut. Bergantung hidup pada ubat sehingga sekarang.. Dia tak disarankan berkahwin dan melahirkan anak. Saya doakan kakak sentiasa dibawah lindunganNya..amin..

2. Seorang gadis yang terpaksa tinggal di dalam rumah perlindungan kerana dirogol. Masyarakat memandang serong pada dia walaupun bukan kesalahn dia sendiri dan dia terpaksa melahirkan anak tanpa kerelaannya sendiri.. Ya Allah, begitu besar dugaan Mu kepada hamba Mu.. Tapi setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya yang kita sendiri tak pasti bila ia akan muncul..

3. Seorang ibu membesarkan anak-anaknya kerana kehilangan suami tercinta. Berkerja siang malam mencari rezeki untuk anak-anak. Tak kira penat lelah asalkan anak-anak dapat cukup makan. Sejauhmanakah kesedaran kita atas pengorbanan orang tua kita pada kita. Semoga Allah tidak pernah merampas perasaan menghargai kedua-dua ibubapaku sehingga nafas terakhirku.. Amin..

4. Seorang isteri yang sanggup setia pada seorang suami walaupun didera, disepak, diterajang, dimaki dan pelbagai lagi. Nauzubillah.. Setiap kali diperlakukan sebegitu, dia sentiasa memaafkan silap suaminya, sentiasa berfikir mungkin suaminya ada masalah di tempat kerja dan mungkin suaminya akan berubah.. Ya Allah, begitu tabah kakak menghadapinya. Bertahun kakak setia pada suami kakak. Semoga ketabahan itu sebati dalam diri kakak. Saya doakan kakak sentiasa dilindungi Allah.. Amin..


Mungkin cerita diatas tak menarik kerana saya tak pandai bercerita. Cerita diatas bukan dongeng semata-mata tapi kisah benar yang berlaku disekeliling kita tanpa kita sedar siapa mangsa siapa pemangsa. Jika kita ditempat mereka adakah kita setabah mereka? Adakah kita mampu bersabar seperti mereka? Apakah kita akan melarikan diri dari masalah kita tu? Menyalahkan tuhan atas semua yang berlaku? Sama-samalah kita muhasabah diri seiring dengan taubat


Saya sentiasa memohon kepadaNya supaya saya, keluarga dan sahabat-sahabat saya sentiasa dikurniakan ketabahan. "Allah takkan menguji umatNya lebih daripada kemampuan umatNya.."


Sekian perkongsian ini..

Mampukah kita (wanita) menjadi setabah Sumayyah binti Khabath??


[54] Wahai imamku..

0 Komen
Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Jika namamu yg tertulis di Lauhul Mahfudz utk diriku, nescaya rasa cinta itu akan Allah tanamkan dlm diri kita. Tugasku bukan mencari dirimu, tetapi mensolehahkan diriku. Wahai seseorg yg telah tertulis di Lauhul Mahfudzku, imamku & ayah kpd anak-anakku, engkau yang akan bersama perjalananku nanti. Aku percaya kau sedang memperbaiki dirimu, mempersiapkan dirimu utk jd imam bagi tulang rusukmu dan buah hatimu kelak.

Saya sangat suka trademark "Kalau nak yang soleh, maka jadilah yang solehah".. Tapi apa-apa pun niat tetap kena betul. Jadi solehah bukan kerana lelaki yang soleh tapi untuk Allah SWT taw.. 

waallahu a'lam




[53] Simple Dedication for opening 2012

0 Komen
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Tanpa sedar dah 4 hari kita di dalam tahun baru iaitu tahun 2012.. Sejak masuk tahun baru juga, macam-macam isu yang timbul.. Tak kisah lah isu papepun.. Janji saya nak ambil yang positif sahaja supaya saya akan kekal menjadi yang positif.. Barulah hidup bahagia.. hihi

"Setiap kali kita taip atau cakap komen negatif terhadap orang lain, maka kita kita telah berfikir negatif dan hormon negatif akan dikeluarkan dan tubuh kita akan mendapat kesan buruknya. Bila kita sebut tidak baik tentang orang lain ini menunjukkan fokus hidup kita melihat orang lebih dari diri sendiri. kasihan kita pada mereka ini dan sama kita doakan mereka. Lihat apa kita taip dan baca Bismillah dulu sebelum menekan." - Prof Dr Muhaya

Apabila kita menaip dan menulis tak lupa juga bercakap, kita kadang-kadang tak sedar apa kah apa yang kita buat itu boleh menyebabkan orang lain terasa, sakit hati dan lain-lain.. Orang kata, terlajak perahu memang boleh corner tapi terlajak kat oppss, sory..

Bermula 2012 ni, jom la sama-sama kita bercakap benda baik, elakkan prasangka dan lain-lain sewaktu dengannya. Kita tak tahu apa yang orang lain rasa, kita tak tahu apa yang orang lain berkata-kata dalam hati mereka apabila kita mengeluarkan "statement" yang agak panas dan susah diterima orang lain..

‎"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah banyak dari prasangka, sesungguhnya sebahagian dari prasangka adalah dosa, Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain, Dan janganlah antara kamu mengata sebahagian yang lain. Apakah ada antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Tentu kamu merasa jijik. Dan bertakwalah kepada Allah, sungguh Allah Maha Penerima taubat, Maha Penyayang" Ayat 12 : Surah Hujrat.

Seperti kata kak wardina; NO to prasangka dan berkata yang buruk. Yes to being nice to all humans. no matter who.

Oklah.. Move to another story. Macam-macam cara orang sambut tahun baru, ada yang pergi Dataran Merdeka, ada yang sambut depan tv, ada yang sambut dalam mimpi *oopppss.. terasa kot* dan sebagainya. Tapi tahun ni saya dapat tahu benda baru, seriously sebelum ni tak tahu pun ada program macam tu such as Malam 1001 Jiwa, Karnival Dakwah Indahnya Islam di Masjid Jamek, UAI di Stadium Shah Alam tapi semua tu tak dapat eden nak join. Antara sebabnya, eden ada exam 3hb Januari. Walaupun 3hb tapi 4hb eden ada jugak exam iaitu hari ni. So life kenala pandai-pandai arrange. Dalam program ini ada yang pengisiannya ialah kempen jom solat, jauhi zina dan lain-lain.. Kiranya program ini mempunyai pengisian yang amat menarik bagi saya. Tapi dah tak boleh nak join. Saya redha je la..

Simple dedication for opening 2012, saya nak ucapkan Selamat Berazam Baru, Selamat Tahun Baru, Selamat Dapat Baby Baru *surely for my cousin*, Selamat Berexam dan Selamat Selamat Selamat, Semoga tuhan memberkati kamu semua..

wallahu a'lam