[66] Result SPM..

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Hari ni merupakan hari bersejarah untuk semua SPM 2011 candidates. Adik saya juga salah seorang daripadanya. Dalam sejarah family belum ada lagi yang dapat straight A's dalam SPM. UPSR dan PMR tu adalah dalam sejarah keluarga iaitu my sisters.

Pukul 10 lebih pagi tadi, saya call ibu tanya pasal adik. then ibu kata adik dah sampai penang. Dia taknak ibu temankan dia pergi ambil result. Dia naik bas dari trg sorg diri semata-mata nak ambil result. The same thing happen when she want got her UPSR result. Tapi ibu just kata dia call nangis sebab kawan dia dapat BI B.. Ibu ingatkan dia yang dapat camtu. Pastu ibu bagilah nasihat kat dia suruh bersabar, jangan fikir bukan2.

Pukul 11 lebih pulak, saya try call adik. haha. sis, kakak dengar suara awak lain. tapi tak mahu ganggu emosi dia. haha. dia cakap dengan saya dalam keadaan sebak. Then saya kata kat dia, tak kisah dapat berapa pun. Jangan risau, ayah tak marah.

Pukul 12 lebih saya call balik, then dia gitau kakak, era takdapat straight A's.. Saya katalah takpe, then dapat berapa?.. Dia kata dapat 8A 1B+.. Lepas ni tak boleh jadi engineer la. Fizik tak pandai. Ayah marah sebab dapat B fizik kenapa tak dapat A.

Conclusionnya.. kalu Allah kata itu lah result kita, itulah yang kita dapat. Dulu saya pun dapat result tak sehebat adik-adik. Just dapat 4A 7B. Ayah pun tanya kenapa yang B tak dapat A. Haha. Ini lah hasil daripada usaha. Memang saya malas nak belajar, itulah result tak ok.


 

Walauapapun yang anda dapat, itulah yang terbaik sebenarnya!!

p/s: semoga hati ni tenang walaupun rasa tak tenang, walaupun rasa serabut, walaupun rasa tersentap. Allah ada dengan kita sentiasa.




No comments:

Post a Comment